Om rasen

 Marklivet 

                            JACK RUSSELL TERRIER


     Kennel Marklivet © Copyright                     


 Rasens opprinnelse.Jack Russell Terrieren kommer opprinnelig fra England, der rasen på 1800-tallet ble utviklet av kirkeverge John (Jack) Russell. Han utviklet en type Fox Terrier som passet til de jaktegenskapene han søkte i en hund som skulle mestre livet med foxhounds, samtidig som den skulle gå ned i revehi, eller drive ut andre rovdyr ut av deres bo. To varianter kom til ut av omtrent de samme linjer. Den høyere, mer kvadratisk bygde varianten er nå kjent som Parson Russell Terrier, og den lavere og proporsjonelt lengre er kjent som Jack Russell Terrier.


Selv om rasens opprinnelsesland er England, er det Australia som er rasens hjemland. Helt frem til 1991 var det The Jack Russell Terrier Club of Australia som var ansvarlig for rasens utvikling. I 2001 ble rasen godkjent av FCI. 


Bruksområder.Jack Russell Terrieren er en liten, aktiv hund med mye mot og arbeidsvilje. Rasen egner seg godt for en aktiv familie, som ønsker en sprek turvenn eller allsidig sportshund. Hunder fra Marklivet blir brukt til blandt annet ettersøk/blodspor, rundering, kantarellsøk, lydighet, agility, utstilling, og som besøkshunder. I tillegg til dette er de selvfølgelig gode familiehunder, som sier "ja, takk!" til både sofakos og timeslange turer i skog og mark. 


Vi anbefaler alle våre valpekjøpere å gå på valpekurs med sitt nye familiemedlem. Det har heldigvis skjedd mye på treningsfronten de siste årene, så selv om du er en av dem som har årelang erfaring med hundehold kan alle og enhver ha godt av en oppdatering på treningsmetoder. Ikke minst for å få tips og råd, som er tilpasset deg og din nye hund.


Vi har samarbeidsavtale med Oslo Hundeskole som har avdelinger over hele landet, og alle våre valpekjøpere får 10% avslag på valpekurs og grunnkurs. En liten informasjonspakke fra Oslo Hundeskole vil medfølge når valpen flytter fra oss.


Helse.Nå skal det innledningsvis sies at Jack Russell Terrieren generelt sett er en svært frisk rase, og er heldigvis ikke plaget med mange av de lidelsene og svakhetene man ofte kan se hos mindre hunderaser.


I pkt 4.1 i NKKs avlsstrategi står det at kun funksjonelt, klinisk friske hunder skal brukes i avl. Marklivets avlshunder er klinisk friske, og har utført nødvendige helseundersøkelser i henhold til Rasegruppen for Jack Russell Terrier sine avlskrav.


Aktuelt om helse (Klikk på linkene):


Stor helseundersøkelse for Jack Russell Terrier utført i Norge (2015-2016)


Informasjon om øyehelse og øyelysning.


Informasjon om patellaluksasjon.


NKK's etiske rettningslinjer for avl og oppdrett.Pelsvariantene.


 

Jack Russell Terrieren kommer i tre forskjellige pelsvarianter, glatt, broken og stri. Og for de av dere som lurer; det er ingenting som heter langhåret Jack Russell Terrier. Det som fint kalles for langhåret rundt omkring, er i virkeligheten en utrimmet terrier i dårlig pelskondisjon.Glatt:


Ingen barter eller øyenbryn. Pelsen skal være tett og ligge godt inn mot kroppen for å beskytte best mulig mot vær og vind. Pelsen røyter noe, men krever svært lite pelsstell. Det holder med et godt fingergrep eller gummibørste for å hjelpe hårene løs under røytetiden.Broken:

Litt barter og øyenbryn. En del ekstra pelsvekst på beina, og det er typisk med ekstra pelsvekst i nakke -og mankeområdet. Pelsen har to lag, men den har ikke like kraftig underull som den strie pelsen.


Det kreves litt trimming for å holde pelsen sunn og værmotstandig. Klarer du å rullere pelsen (hele tiden bare nappe de lengste hårene) går det fint å holde pelsen i god kondisjon året rundt. Pelsen skal være hard og ligge godt inntil kroppen.


 

Stri (ruhåret):

Kraftig og grov pels, med rikelig pelsvekst i ansikt og på beina. Strihårspelsen har to lag: Et lag med stive dekkhår og et lag med myk underull. Strihårsvarianten trenger en del pelsstell for at den skal holde seg sunn og værmotstandig. Skal ikke hunden benyttes til utstilling holder det vanligvis å trimme ned pelsen 2-3 ganger i året. Skal pelsen derimot holde "show kondisjon" må man påberegne en god del mer pelsstell.VIKTIG:


Pelsen til Jack Russell Terrieren skal ikke klippes eller barberes. Gjør man dette skader man pelsen og den vil med tiden miste sin grove struktur, og vil ikke lenger være like værmotstandig.

Riktig pelsstell går ut på å trimme (nappe) vekk de døde hårene for å gjøre plass til ny og frisk pels.

Våre valpekjøpere inviteres på trimmekurs når hunden er rundt 12 mnd. Ønsker man ikke trimme pelsen selv finnes det en rekke salonger, oppdrettere, etc. som tar på seg pelsoppdrag mot betaling. En liste over disse kan bla. finnes på Norsk Terrier klub sin hjemmeside.